röster från verkligheten

Här kan du ta del av berättelser från företagare som har går Lean Lantbruks utbildning eller redan är klara och delar med sig av sina erfarenheter och lärdomar. Hör vad grönsaksodlarna Olof och Magdalena Hermelin, krukväxtodlarna Mattias och Annika, grisproducenten Mikaela Johnsson, mjölkbonden Magnus Weibull, entreprenören Anna Prejer och plantskoleägaren Miriam Dovrén har att berätta.

Ombyggnation gav nytändning kring lean 

Kjell och Irene Eriksson driver Ekholmens Lantbruk och en av drivkrafterna till att gå Lean Lantbruks utbildning var att de ville hitta bra rutiner på företaget som har ekologisk mjölkproduktion och 650 hektar växtodling, samt flera sidoverksamheter. Fem år efter utbildningen har gått, rutinerna är på plats, men leanarbetet började gå på tomgång. Vad ska man förbättra när allt redan flyter på bra? Ett större byggprojekt och installation av tre robotar gav en välbehövlig vitamininjektion i leanarbetet.  

Läs hela texten om Ekholmens Lantbruk här. 

Bara sunt Bondförnuft

Johan Thuresson är energiingenjören som efter några år i Stockholm  sadlade om till lantmästare. Idag driver han ett framgångsrikt lantbruksföretag på familjegården som har funnits i släkten sedan 1600-talet och där är lean ett självklart inslag.

Läs hela texten om Johan Thuresson och  Löderups Gris AB här.  

Från stodstad och media till landsbygd och spetskål 

Olof Hermelin är bondpojken som utbildade sig till civilekonom, flyttade till Stockholm och fick jobb inom media och marknadsföring, för att sedan sadla om till lantbrukare och jobba enligt lean tillsammans med sin fru Magdalena. I företaget produceras gräsmatta och bland odlingarna finns både potatis, spannmål och
ekologiska grönsaker. 

Läs hela texten om Olof Hermelin här. 

Starka drivkrafter och internationella influenser 

Stranda Kyckling AB är företaget som egentligen inte var kvalificerat att gå Lean Lantbruks utbildning, men som tjatade till sig en plats. Resan har inte varit utan utmaningar, med ett generationsskifte i starten, men deras sätt att hantera utmaningar har varit att aldrig ge upp och det har gett resultat. En bonus längs vägen har varit bra integration som har gett mervärde för företaget.

Läs hela texten om Olof Boson och hans arbetslag! 

 

Tågerup Trädgård vågade satsa på lean            

Ständig utveckling och förbättring är vad man strävar efter på Tågerups Trädgård. Företaget har gått Lean Lantbruks utbildning och två år efter starten är leanarbetet på väg att bli en självklar del i vardagen. Men det har krävts tid och kraft för att nå framgång och de har blivit många erfarenheter rikare längs vägen.

Läs hela texten om Mattias och Annika Svegin som står bakom Tågerups Trädgård!

 

Ågårds Lantbruk är en gård mitt i lean – fem snabba frågor och svar  

Mikaela Johnsson driver tillsammans med sin man Christian en gård med växtodling, grisproduktion och skog i Småland. Till sin hjälp har de två anställda. Sedan maj 2015 går de en utbildning i Lean Lantbruk för små företag. Deras leancoach Hanna Åström finns på HS Halland. Vad är det som motiverar Mikaela och vad får hon och hennes team ut av lean? 

Läs hela texten om grisproducenten Mikaela Johnsson på Ågårds Lantbruk!

 

Jonstorps gård - ett levande företag som vill utvecklas i tuffa tider  

Magnus och Margareta Weibull driver tillsammans Jonstorps
gård utanför Falkenberg i Halland. De har 220 mjölkkor i besättningen, är totalt fem anställda och avslutade nyligen
Lean Lantbruks utbildning. För dem har lean gjort skillnad i vardagen - låt dem berätta hur! 

Läs hela texten om Magnus och Margareta Weibulls leanresa.

 

Mindre stress och mer fokusering med lean  

Anna Prejer och sonen Björn driver tillsammans Frösvidal säteri och Frösvidalsgräs ab, ett företaget som har fyra anställda och flera olika ben att stå på. För att få verksamheten att rulla effektivt krävs bra kommunikation och organisation och för Anna och Björn var Lean Lantbruks utbildning ett självklart val. Här berättar de bland annat  om förändringarna i vardagen som har gett bättre sammarbete och teamkänsla. 

Läs hela texten om Anna Preijer på Frösvidal 

 

Lean bland jordgubbaro ch bärplockare

Mats Olsson är grabben som kom från en ganska liten gård, inte trodde att han kunde leva på jordbruket och istället utbildade sig till agronom. Men idag driver han ett kombinerat jordgubbs- och växtodlingsföretag och har säsongsvis över 100 anställda. I omställningen från enmansföretag till större företag med personalansvar har lean varit ett livsviktigt
verktyg för att få det att fungera.

Läs hela texten om Mats Olsson på Lönnslätts Bär AB

 

Generationsskifte underlättades med lean

Märta Norman och hennes man Pontus driver Ejmunds gård med nötköttsproduktion på Gotland. För dem blev lean en hjälp under generationsväxlingen när det var dags för Märta att ta över gården. Det har också visat sig vara ett bra redskap för att hela tiden öka effektiviteten. 

Läs hela texten om Märta Norman på Ejmunds gård. 

 

Eriksbo Plantskola flyttade - och undvek kaos genom lea

För Miriam Dovrén blev lean ett verktyg för att undvika kaos när hon omlokaliserade Eriksbo Plantskola från Västerås till en ny ort. Det blev
ett sätt för henne och alla de anställda att se möjligeterna på den nya platsen och få en så bra start som möjligt. 

Läs hela texten om Miriam Dovrén och Eriksbo Platskola.