Hjärtenholms lantbruksmuseum

Hjärtenholms lantbruksmuseum invigdes 1972. Det ligger en halv mil norrut från Alvesta och är öppet mellan juni och augusti. På museet kan man se skogs- och jordbrukets historia i Småland. Det visas också sommarutställningar under kortare perioder.

Hjärtenholms lantbruksmuseum

Här går det att se hur bönderna först arbetade med lantbruksredskap som drogs av djur eller för hand, tills den nya epoken med lantbruksmaskiner kom. Intill museet ligger Rättarebostaden som erbjuder en vacker gårdsmiljö och ett trädgårdscafé, fullt med ekologisk fika och enkla rätter. All mat är närodlad. Menyn förändras ständigt, och innehåller färska grönsaker från Hjärtenholms trädgård och från lokala odlare. Om det känns lagom med en fikastund kan caféet erbjuda kaffe rostat i Kalmar i Småland, och flera andra roster.

Utställningar

Man har nyligen startat ett treårigt projekt på museet, med syfte att undersöka platsens historia och resurser. Det går också att se en utställning som visar Kronobergs jordbrukshistoria. Treårsprojektet ska satsa på aktuella frågor som hållbarhet och småskalig odling. Nicolas Hansson som är chef för Kulturparken Smålands publika avdelning har berättat att de kommer att hålla återkommande odlingsprojekt i anknytning till museet.

Tidigare har man också hållit konstutställningen ”Härlig är jorden” på museet, där man bjöd in sex konstnärer. Dessa kreatörer hade var och en sitt eget uttryckssätt, och ställde ut sina verk som var skapade efter temat ”Stad och land”.

Trädgårdar

Museet är öppet under våren och sommaren. På Hjärtenholms egen hemsida går det att se de trädgårdar och odlingar som just nu anläggs och arbetas på. Gamla gärdsgårdar omringar odlingarna som ligger mellan stora, åldriga träd. Hönor går runt och pickar bland de stora växterna. Trädgården bjuder också på många vackra blommor och en gammal kanon som ligger vid ett gräsfält. Fältet slås under sommartid och skapar en god doft av nyslaget hö. Det finns gott om sittplatser och ett lusthus där man kan sitta och andas in den friska luften från omgivande skog och mark.